Forskare Kåre Eriksson kontrollerar badvattnet i Lövånger
1 av 3
Forskare Kåre Eriksson kontrollerar badvattnet i Lövånger Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.
Forskare Kåre Eriksson kontrollerar badvattnet i Lövånger
2 av 3
Forskare Kåre Eriksson kontrollerar badvattnet i Lövånger Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.
Reporter Hjalmar Lindberg provbadar simbassäng utan klor
3 av 3
Reporter Hjalmar Lindberg provbadar simbassäng utan klor Foto: Jan-Olov Eriksson.
Lövånger

Testar om nytt medel klår klor

Kåre Eriksson: Det här är ett intressant första steg
2:36 min

Automatiken var inte anpassad för det nya medel som ska rena badvattnet så badhuset fick stänga.

I Lövångers badhus har man ersatt klor med ett annat medel för att rengöra badvattnet. Vår reporter provbadade idag och och var med när Kåre Eriksson tog vattenprover.

– Det är många studier som visar att personal får irritationer i ögon, övre luftvägar och så vidare och det är sannolikt kloret som orsakar det. Så kan man ta bort det är det jättebra, konstaterar Kåre Eriksson.

I första skedet undersöks huruvida det nya medlet dödar bakterier lika bra som klor men också hur luften i badhuset förändras. Redan efter ett par dagar med det nya medlet i bassängen är den klassiska badhuslukten borta. 

– Vi var alla eniga om att klorlukten var borta och vattnet smakade inte klor. Dock sved det i näsan som precis som vanligt när man drog i sig en kallsup den vägen, konstaterar den badande reportern.

Precis när vår reporter klev upp ur vattnet visade sig första problemet med att inte rena med klor. pH-värdet har stigit till samma nivå som dricksvattnet i Lövånger vilket är utanför regelverket för badhus. Det ledde till att badhuset höll stängt resten av tisdagen.

Under eftermiddagen löstes problemet med rätt pH-värde i simbassängen så både tester och verksamheten fortsätter som vanligt i morgon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".