Alice Bah Kuhnke var på besök under samiska veckan i Umeå.
Alice Bah Kuhnke. Foto: Tobias Poggats
#vardagsrasismmotmigsomsame

Ministern: Vi ska bekämpa rasismen

Alice Bah Kuhnke: Ensam är inte stark
5:55 min

Efter Sameradion & SVT Sápmis satsning att belysa vardagsrasismen som samer möter kommenterar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke rasism och hur regeringen möter arbetar för att bekämpa den.

Regeringen har antagit en handlingsplan där de ska arbeta systematiskt mot de många olika former av rasism som finns.

- För det är ju en av de viktigaste utgångspunkterna: att rasismen har inte bara en form. Det finns anti-ziganism, anti-semitism, det finns rasism mot samer och så vidare. De olika formerna av rasism har olika bakgrunder, och tar sig olika uttryck. Därför behöver vi olika angreppsätt och det beskriver vi i den här planen som vi nu har antagit och arbetar utifrån, säger Kuhnke.

Hon säger att rasism kan ta sig många olika uttryck, och att de som är utsatta är de som är bäst på att beskriva den diskriminering de möter. Rasism i vardagen säger hon är något som inte alltid syns och som ibland glider mellan samhällets olika strukturer. Men hon säger att den gör minst lika mycket skada som den öppna, och råa rasismen.

- Det här är ju en politik som en regeringen bedriver, som vi varit väldigt tydliga med - att vi ska bekämpa rasismen. Statsministern är ju den statsminister i Sveriges historia som så tydligt också har sagt just detta i sin första regeringsförklaring - att rasismen ska inte ha någon plats i vårt land, berättar ministern.

Regeringen har genomfört en lång process där de intervjuade olika fokusgrupper för att få reda på vad grupperna själva är utsatta för - och att det är en viktig del i att bekämpa rasism. Och det är utifrån det underlaget som de nu har tagit fram sin plan för att bekämpa rasism i Sverige.

- Vi ser att det bland annat behövs utbildningsinsatser, så det är ju en av de åtgärderna vi kommer vidta och bygga vidare på. När det gäller specifik rasism mot samer så är det ju från samiskt håll uppmärksammat att det behövs mer kunskaper bland flertalet myndigheter - till exempel Polisen och länsstyrelsen.

För två år sedan, 2015, så registrerades närmare 7000 polisanmälningar som hatbrott, men ingen av de här rörde samer. Förra veckan så upptäckte en renskötare tjuvskjutna renar som han såg som som ett hatbrott. Det finns många andra renskötare som har liknande historier om tjuvskjutna renar - men polisen registrerar inte det som hatbrott. 

- Där vi tror att vi behöver mer kunskaper också hos polisen för att identifiera vad som är ett brott och vad som kan vara ett hatbrott.

- Jag ser det som problematiskt. Just det här glappet mellan vad grupper själva upplever och hur polisen gör sina bedömningar och vad lagstiftningen säger. Vi hade möte med SSR för två veckor sedan och det var ett av samtalsämnena också då. Vi behöver absolut mer kunskap så att vi säkerställer att om brott begås, och om det är brott med rasistiska
förtecken, då ska man också ställas till rätta för just det, säger ministern. 

När det handlar om att bemöta rasism i sitt liv berättar kultur- och demokratiministern att det till viss del går att försöka arbeta med sig själv. Att stå stark och känna till sina rättigheter. Men det som hon gör för att stärka sig själv är att organisera sig.

- Jag har sedan jag varit barn gått samman med andra människor och kämpar för alla människors lika värde. Och det har både gett mig en styrka i argumentation men det har också gjort mig att jag känt mig mindre ensam och mindre utsatt. Och jag har förstått att det handlar inte om mig - utan det är dom eller den som utsätter mig som gör fel.

Så man ska bemöta detta med andra?

- Ja, självklart, ensam är inte stark, avslutar Kuhnke. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".