Läkare undersöker ett knä.
1 av 2
Foto: Bertil Ericson / TT
Bosse Hellqvist i studion Foto Pia Diaz Bergner/Sveriges Radio
2 av 2
Bosse Hellqvist är frisk nu. Foto: Pia Diaz Bergner/Sveriges Radio

Frustration över mängden stafettläkare

Bosse Hellqvist: En del hade läst en rad av journalen
1:15 min

Två läkare har nyss blivit anställda på deltid vid Vilhelmina sjukstuga för att förbättra situationen med stafettläkare.

Vilhelmina-patienten Bosse Hellqvist är frustrerad över den mängd läkare han mött under 18 månaders behandling.

– Först får du slå dig fram till en telefontid och när du väl kommer dit och har fått en läkare så är det en människa du aldrig sett, säger Bosse Hellqvist.

Läkaren inte ens tittat i journalen

– Största bekymret med mängden läkare är att läkaren inte ens tittat i journalen. En del hade läst en rad kanske, säger han.

Vi har sökt MaiGreth Abramsson, verksamhetschefen för Vilhelmina sjukstuga som skriver i en kommentar till P4 Västerbotten att hon tycker att det låter orimligt men säger också att de regelbundet har återkommande stafettläkare hos sjukstugan.

Håkan Larsson, primärvårdschef på Västerbottens landsting konstaterar att vården under lång tid varit beroende av stafettläkare i Vilhelmina, men menar samtidigt att det har varit många återkommande läkare.

 Jag beklagar verkligen att man får träffa olika läkare

– Men jag beklagar verkligen att man får träffa olika läkare, säger han. Vi jobbar verkligen med en här frågan och försöker minska antalet läkare  och övrig personal som man behöver träffa. Det blir bättre för patienten och vårdpersonalen om man känner sin patient.

Det har just blivit klart med anställning av två läkare på deltid vid Vilhelmina sjukstuga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".