Carinne Sjöberg.
Carinne Sjöberg, talesperson för judiska föreningen i Umeå. Foto: Erica Dahlgren/Sveriges Radio

Judisk förening i Umeå stänger efter hot

"Fruktansvärt att jag 2017 ska gå i mina föräldrars skor"
3:01 min

Judiska föreningen i Umeå lägger ner verksamheten då medlemmarna inte känner sig trygga, säger föreningens talesperson.

På söndagen höll judiska föreningen i Umeå möte. Där beslutade man att säga upp lokalen och avveckla verksamheten.

Orsaken är att medlemmar senaste tiden utsatts för hot och attacker. De senaste fallet inträffade i helgen då en medlem fick sin bil vandaliserad, berättar Carinne Sjöberg, talesperson för föreningen.

– Jag tycker detta känns som ett misslyckande. Vi är en nationell minoritet och lagen ska ge oss trygghet. Men Umeå tycks inte klara av att ge den tryggheten, tyvärr, säger hon till Ekot.

Föreningens lokal har senaste tiden utsatts för nazikors och hotfulla klistermärken, och det har kastats snöbollar på lokalens glasrutor, enligt Carinne Sjöberg. Hon berättar också att detta börjat sedan föreningen utvecklats och blivit mer aktiv i samhällsdebatten. Bland annat genom aktiviteter på Västerbottensteatern.

– När vi har börjat ta lite plats utåt så började detta. Så länge vi var tysta så var det helt okej. Jag tycker att det är fruktansvärt att jag 2017 ska gå i mina föräldrars skor från 1930-talet, säger hon.

Med anledning av senaste tidens incidenter har flera medlemmar senaste tiden inte vågat besöka föreningens lokaler, berättar Carinne Sjöberg.

– Det är en konstig känsla man får, som vi inte är vana att ha i Umeå.

Har ni fått någon hjälp från kommunen?

– De har hjälpt oss som en förening, utifrån den hjälp alla föreningen kan få. Och jag har full förståelse för att de inte kan särbehandla oss. Men situationen är så att det kanske behövs lite mer krafter, säger Carinne Sjöberg.

På måndag kommer föreningen att säga upp lokalen och kommer efter påsk att avveckla verksamheten.

- Det är naturligtvis helt oacceptabelt att någon människa utsätts för hot på grund av sin religion, kommenterar inrikesministern Anders Ygeman. Vi måste se till att föreningen har det stöd den behöver och att den och andra församligar i Sverige får det stöd de behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".