Greger Ottosson i Skogens konung. Foto: Patrick Degerman.
Greger Ottosson i Skogens konung. Foto: Patrick Degerman.

Berättarfestival med vind i seglen

Greger Ottosson: Att prata om en skog utan att prata om en älg är svårt
2:03 min

Det muntliga berättandet är inne i en intensiv period i norra Sverige. För några veckor sedan drog festivalen Littfest i Umeå rekordpublik, och i dag inleds berättarfestivalen i Skellefteå med ett större utbud än någonsin.

En av programpunkterna är enmansföreställningen Skogens konung, som delvis bottnar i skådespelaren Greger Ottossons egen uppväxt i en by i Västerbotten där skogen och dess djur hade en självklar plats.

– Jamen du förstår, att prata om en skog utan att prata om en älg det är väldigt svårt för älgen är ju som en centralgestalt.

Berättarfestivalen i Skellefteå är en av Nordens största berättarfestivaler. Den brukar dra mellan 8 000 och 10 000 besökare. Årets upplaga, den nionde, håller på hela denna vecka och här bjuds på föredrag, samtal, teater osv.

Här kan man få kunskap om migration från tre epoker, om det okända ubåtskriget i Bottenviken för hundra år sedan, och gå på konserter och stand up.

Programkoordinator Rose-Marie Lindfors pratar om en renässans för det muntliga berättandet, inte bara i Sverige:

– Dels har det ökat inom scenkonsten, men sedan har det också ökat i allt från stugberättande, berättarcaféer, och det används mycket mycket mer när det gäller språkundervisning och andra typer av sociala sammanhang.

Det är tydligt att berättandet står högt i kurs i trakten. Till exempel siktar medarrangören Västerbottensteatern på att bli Europas ledande berättarteater. Robert Herrala, utvecklingsstrateg på teatern, säger att det började med att man ville se om teaterns sceniska berättande skulle hålla för en internationell exponering.

– Det tycker jag att vi fått svar på, att det gör det absolut. De gånger vi varit ute i Europa har vi fått fantastiskt mottagande. Rent konstnärligt känns det som att vi har väldigt fin kvalitet i den berättarkonst som utövas här, säger Herrala.

Och i år lanserar Västerbottensteatern "Årets berättarföreställning", och det är just Skogens konung, som vi hörde skådespelaren Greger Ottosson prata om nyss, en föreställning som enligt honom också ställer viktiga frågor:

– Sista bonden har lagt ned, åkrarna börjar växa igen och kalhyggena breder ut sig. Är det så vi vill lämna över?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".