Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskarna: Det saknas kunskap om mens i arbetslivet

Tre dagar mensledighet i Italienbra enligt Umeåforskare
3:47 min
Anna-Karin Waenerlund och Lisa Harryson som båda har disputerat i ämnet folkhälsovetenskap vid Umeå Universitet och som har ägnat sig åt forskning med fokus på arbetsvillkor, genus och hälsa.
Anna-Karin Waenerlund och Lisa Harryson har disputerat i ämnet folkhälsovetenskap vid Umeå Universitet. Foto: Madeleine Harrati/SR

I Italien kan det bli möjligt att ta ut tre dagar mensledighet med full lön - varje månad. Men skulle det fungera i Sverige?

Har du ont vid mens? Då kan du få stanna hemma i upp till tre dagar med full lön om du bor i Italien. Där håller man på att prova ett nytt lagförslag som innebär att arbetsgivare i landet måste ge upp till tre dagar betald ledighet varje månad om man lider av allvarliga smärtor under mensen. 

– Det är bra att det diskuteras och det saknas kunskap om mens i arbetslivet. Det är ett ämne som är svårt att prata om för många, säger Anna-Karin Waenerlund.

I Sverige finns1,8 miljoner fertila kvinnor ute i arbetslivet, därför är frågan jätteviktigt menar både Anna-Karin Waenerlund och Lisa Harryson som båda har disputerat i ämnet folkhälsovetenskap vid Umeå Universitet och som har ägnat sig åt forskning med fokus på arbetsvillkor, genus och hälsa. 

– Det är bättre för individen och arbetsgivaren att man är hemma om man mår dåligt. Det här synliggör också att mannen är norm i arbetslivet. Om kvinnor hade varit norm kanske den här lagen hade varit tillämpad för länge sen, säger Lisa Harryson. 

Det är svårt att nyttja lagen på grund av diskriminering och sexuella trakasserier.

Däremot kan inte kvinnor och män behandlas exakt likadant på arbetsmarknaden. 

– Vid förlossning så är det ingen som ifrågasätter att en kvinna får mer vård, säger Harryson.

Funkar det här i praktiken?

– Det måste utredas och se hur det skulle förbättra möjligheten att vara med i arbetslivet och förbättra hälsan, men det finns för lite information än så länge för att veta, säger Anna-Karin Waenerlund. 

Försök har också gjorts i Asien, men där har flera upplevt att lagen fungerat. 

– Där har man istället upplevt att det är svårt att nyttja lagen på grund av diskriminering och sexuella trakasserier.

I Sverige kan man idag få hjälp från försäkringskassan om personen i fråga tror att man kommer att vara borta mer än tio dagar om året på grund av smärta, men det tror Anna-Karin Waenerlund och Lisa Harryson att många inte vet om.

– Det är ett speciellt högkostnadsskydd. Om arbetsgivaren däremot ska gå in och betala som i Italien, då förskjuts ansvaret. Det skulle vara en stor skillnad och signalera något annat, säger Lisa Harryson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".