Luleå domkyrka
1 av 3
Foto: Pontus Johansson/Sveriges Radio
Heidi Stenberg, stiftsjurist.
2 av 3
Heidi Stenberg, stiftsjurist. Foto: Luleå stift
Hans Stiglund, biskop i Luleå stift.
3 av 3
Hans Stiglund, biskop i Luleå stift. Foto: Bo Torbjörn Ek/ Sveriges Radio

Första biskopsvalet på femton år

Biskopsval Luleå väntar i Luleå stift
1:36 min

Luleå stift har nu planerat biskopsvalet. Det blir i höst som man ska välja ny biskop efter Hans Stiglund, som haft ämbetet i 15 år.

– Det är alltid en stor händelse när en ny biskop ska väljas. Biskopen är ju stiftet högste andlige ledare, så att det är givetvis betydelsefullt för våra präster och diakoner och andra vem som blir vald till biskop, säger Heidi Stenberg, jurist i Luleå stift

Det var 2002 som det senast var biskopsval i Luleå stift. Då vann Hans Stiglund ett dramatiskt val mot Erik Aurelius. Men nästa år går Stiglund i pension, så nu väntar alltså ett nytt val.

Det kommer att ske i höst, å totalt är det cirka 600 personer som ska avgöra vem som ska få ta hand om biskopsstaven i Luleå stift.
Vem som blir ny biskop lär vara klart i december. Att den nya biskopen har kopplingar till Norrbotten är inget krav.

– Nä, det är inte alls nödvändigt. Det behövs en förankring i Svenska kyrkan, en trovärdighet och en förståelse för uppdraget som biskop. Den lokala kännedomen får man i sig allt eftersom, säger Heidi Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".