Debatt i Dorotea om kilometerskatt
Debatt i Dorotea om kilometerskatt. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
Kilometerskatt

Het debatt om kilometerskatt

Politisk oenighet om lastbilstransporter
1:09 min

Alliansen vill inte använda skatter för att styra över vägtransporter till miljövänligare alternativ. Regeringen tror däremot att skatt kan fungera.

I Dorotea hölls igår en debatt om kilometerskatt för lastbilar. Flera riksdagsledamöter från länet deltog och Sverker Olofsson var moderator. Klart är att regeringspartierna och Alliansen inte är överens för fem öre i frågan.

– Det är inte bra som det är nu. Tusentals transporter görs av utländska åkerier som inte betalar samtidigt som svenska åkerier sköter sig, säger Socialdemokraten Isak From.

Han tror att åkerierna kan acceptera en skatt om de slipper osund konkurrans och ser att kilometerskatten går tillbaka till vägarna.

Helena Lindahl från Centerpartiet och Edward Riedl från Moderaterna tycker att kilometerskatten straffar alla och vill hellre se att staten satsar på att uppmuntra miljövänligare lastbilstransporter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".