Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten. Foto: Olov Antonsson/Sveriges Radio
Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten. Foto: Olov Antonsson/Sveriges Radio

Kortad semester för länets barnmorskor

Sjukvårdsdirektören: Så här besvärligt har det inte varit så länge jag kan minnas
2:14 min

Barnmorskor i länet kommer inte att få ta ut hela sin semester i sommar. För Vårdförbundets medlemmar kom beskedet som en blixt från klar himmel.

– För att klara vårt uppdrag i länet och hålla tre förlossningsenheter öppna dygnet runt, måste vi begränsa barnmorskornas semester till tre veckor under sommarperioden för att klara bemanningen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg i ett pressmeddelande.

Medlemmar är ledsna och besvikna

Katarina Nilsson Reian på Vårdförbundet i Västerbotten, har fått reaktioner på beskedet under dagen.

– Medlemmar är ledsna och besvikna. Det kommer som en blixt från klar himmel. De har inte själva fått vara med och komma med förslag, säger Nilsson Reian.

– Vi har inte sett det här på det här viset tidigare – då har man beordrat in anställda under pågående semester. Att man säljer till en hel arbetsgrupp att de måste korta semestern har vi inte varit med om tidigare.

Moderaten Andreas Löwenhöök reagerar med oro på beskedet, och kommenterar det i ett eget pressmeddelande.

– Om situationen i Umeå inte får en lösning kan konsekvensen bli att så mycket personal lyfts från t.ex. Lycksele, så att inlandets kvinnor tvingas åka till Umeå för att föda. Det är djupt oroande. Vi vill att blivande mödrar i Västerbotten ska känna sig trygga med att det finns en tillgänglig förlossningsvård i hela länet, även under sommarperioden, säger Andreas Löwenhöök (M), ledamot i landstingsfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".