Gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström.
Gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström. Foto: Tova Kurkiala Medbo/Sveriges Radio

Yrkespaket ska ge jobb och utbildning

Gymnasieminister Anna Ekström om yrkespaket
3:28 min

Att kunna börja jobba och sedan komplettera sin gymnasieutbildning är något som gymnasieminister Anna Ekström tycker är viktigt för de som behöver en studiepaus.

- Alla människor i Sverige behöver en gymnasieutbildning. Det krävs på arbetsmarknaden för att man ska klara sig bra, för att man ska fortsätta jobba och utvecklas hela livet, säger Anna Ekström.

- Men för dom ganska många ungdomar som inte klarar att ta hela gymnasieexamen med detsamma, så tror jag att det är viktigt med ett yrkespaket. Då får man chansen att ändå komma ut på arbetsmarknaden.

Och unga har blivit hetare på arbetsmarknaden. Företag i länet är beredda att betala lön till lärlingar för att få dem att stanna och jobba inom industrin.

Inom vård och omsorg fattas det också unga som vill utbilda sig. Där kunde ett yrkespaket som skulle kunna innebära till exempel att man kan jobba som sjukvårdsbiträde - en fråga som SKL och Kommunal driver - kunde vara bra både för många kommuner, för vården, för omsorgen men också för dom som får det här yrkespaketet.

Ett så kallat yrkespaket ska minska personalbristen hoppas gymnasieminstern Anna Ekström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".