Kerstin Lundgren (C) har drivit på för att finlandssvenskarna ska bli nationell minoritet sedan 2005.
Kerstin Lundgren (C) har drivit på för att finlandssvenskarna ska bli nationell minoritet sedan 2005. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Finlandssvenskar kan få efterlängtad status

"Många har ingen aning om att vi existerar"
2:13 min

Svensktalande finlandssvenskar har kämpat i årtionden för att klassas som nationell minoritet, precis som finsktalande sverigefinnar.

I dag röstar riksdagen om att uppmana regeringen att utreda om finlandssvenskarna kan bli en ny nationell minoritet i Sverige, något sju av åtta partier i konstitutionsutskottet har ställt sig bakom.

Barbro Allardt Ljunggren är tidigare ordförande för Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige, och hon har kämpat länge för att lyfta den här frågan

– Det känns helt fantastiskt. Vi har drivit den här saken i över 20 år, säger Barbro Allardt Ljunggren.

Sverigefinnarna som har finska som modersmål är en av Sveriges fem nationella minoriteter, men de uppemot 200 000 svensktalande finlandssvenskarna i Sverige är det inte.

Finlandssvenskarna är en grupp som glömts bort menar Barbro Allardt Ljunggren.

– En stor del av befolkningen har faktiskt ingen aning om att vi existerar och det är ganska jobbigt.

Det hoppas Barbro Allardt Ljunggren att en nationell minoritetsstatus skulle kunna råda bot på, då det bland annat skulle göra finlandssvenskarnas historia till en obligatorisk del av skolundervisningen.

I dag föreslår konstitutionsutskottet med stöd av alla partier förutom Sverigedemokraterna att riksdagen ska rösta igenom en uppmaning till regeringen att utreda frågan.

– Det är ett stort steg framåt får man väl säga.

Kerstin Lundgren är riksdagsledamot för centerpartiet och det är bland annat hennes motion som lett fram till dagens omröstning i riksdagen.

Lundgren har har drivit frågan om att göra finlandssvenskarna till nationell minoritet ända sedan 2005. Att strävan blivit så lång beror på vad hon menar är ett felaktigt likhetstecken mellan nationell minoritetsstatus och att ha ett eget språk.

I Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter finns inget sådant villkor, och missuppfattningen har gjort skillnad på sverigefinnarna och finlandssvenskarna, menar Kerstin Ljunggren.

– Vi berövar den ena språkgruppen sina rättigheter, medan vi ger den andra språkgruppen status som nationell minoritet. Det tycker jag är skevt.

Senast 2015 sa regeringen nej till att göra finlandssvenskarna till nationell minoritet, men Kerstin Lundgren tror att förutsättningarna har ändrats.

– Det är faktiskt ett mycket brett samförstånd i konstitutionsutskottet nu. Det talar för att regeringen måste tänka en gång till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".