människor framför skylt som informerar om var vatten finns att hämta
Information om var vatten finns att hämta vill MSB att kommunerna ska informera om redan på förhand via deras hemsida Foto: Thomas Henrikson

Kommuner kritiseras för dålig krisinformation

MSB: Vi vill att kommunerna ska ner på lokalspecifik nivå
0:54 min

Trots tidigare kritik är fortfarande många kommuners hemsidor för dåliga på att ge lokal krisinformation anser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Många kommuner kan vara bra på att berätta generellt, att vid ett el-avbrott kommer det och det inte funka och du kan förbereda dig så här och så här, och då blir det på ett väldigt övergripande plan. Vi vill att man ska gå ner på en lokalspecifik nivå, säger Christina Andersson, som arbetar med riskkommunikation på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Lokal krisinformation som MSB vill att kommunerna ska informera om är tillexempel hur det blir med mat till en specifik skola vid längre strömavbrott eller var information från kommunen kommer sättas upp om deras hemsida lägger ner.

Den informationen har många kommunen samlat i ett dokument men den ges inte till medborgarna. Det tycker MSB är fel och något dom måste ändra på.

– Vi ser att kommunerna behöver bli betydligt bättre, och lägga mer resurser här, för har kommunen en välinformerad befolkning som vet hur man ska agera när någonting händer medför att kommunen kommer klara av en samhällskris mycket bättre, säger Andersson.

Förra året rapporterade P4 Västerbotten att bara 30 kommuner i landet fick godkänt när MSB granskade kris- och beredskapsinformationen på kommuneras hemsidor.

Västerbottens kommuner tillsammans med Länsstyrelsen påbörjade då ett arbete att strukturera upp hemsidorna. När P4 Västerbotten går igenom länets hemsidor är de fortfarande allmänt hållna. Information som saknas är ofta vad boende i sårbara områden bör tänka på, samt var kommunens trygghetspunkter finns.

På Umeå kommuns hemsida saknas så kallade trygghetspunkter, eller uppsamlingsplatser för boende i ett visst område. Det är något som MSB vill se att kommunerna via sina webbplatser visar var de finns.

Att Umeå kommun saknar information om var trygghetspunkterna är lokaliserade beror enligt brandchef, Lars Tapani på att arbetet med att upprätta dem försenats på grund av stor personalomsättning. De finns helt enkelt inte i dagsläget.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap genomförde under hösten 2016 en enkätundersökning med 2500 personer. Av de uppgav hela 85 procent att de inte hört, läst eller sett någon information om hot eller risker i den egna kommunen. 

Vi bad några västerbottningar söka efter lokal risk- och krisinformation som rör Umeå.

– Det är väldigt rörigt på Umea.se, så nä jag vet inte vart jag skulle vända mig för att få svar, säger Ellen Bergström.

– Skulle jag ta din fråga på allvar skulle jag slå kommunen en signal istället för att söka via deras hemsida, för den är ganska rörig, säger en annan man efter att ha letat efter information på kommuns hemsida i några minuter.

Håkan Göransson, Infomaster på Umeå kommun menar att det gjort förbättringar för att leva upp till MSB:s direktiv, och att arbetet att göra informationen bättre och mer lättillgänglig pågår.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".