Näringslivschef, Bengt Ivansson pekar ut över området
1 av 2
Näringslivschef, Bengt Ivansson pekar ut över området Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.
En kraftledningsgata bryter skogen där kommunen erbjuder mark
2 av 2
Kommunen erbjuder mark på 200 hektar. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.
Skellefteå

Här vill kommunen se en batterifabrik

Bengt Ivansson: Det är en investering på 40 miljarder
2:20 min

Ett markområde på omkring 200 hektar erbjuder Skellefteå kommun företaget som vill bygga Europas största batterifabrik.

Skellefteå är en av totalt tio orter i Sverige och Finland som företaget nu väljer mellan. Under helgen kommer företagsrepresentanter att besöka alla orter i Sverige med start i Skellefteå. 

Om Skellefteå skulle bli ort för Europas största betterifabrik så erbjuder kommunen mark en knapp mil öster om centrum. Det är ett mycket stort markområde som sträcker sig från industriområdet Hedensbyn till Ursviken. Området på 200 hektar är större än Rönnskärs industriområde i Skelleftehamn. Kommunens Näringslivschef Bengt Ivansson, visade i dag upp området för media.

– Jag ser framför mig en stor härlig fabrik som tillverkar batterier, säger Bengt Ivansson när han blickar ut över skogen.

Det är ett pressat tidsschema till sommaren väntas de nu tio orterna i Sverige och Finland bli två och inom ett par år ska ett bygge vara igång. Det rör sig om en enorm investering och många arbetstillfällen.

– Det är en investering på 40 miljarder säger man och det är klart att få en sådan investering till Skellefteå skulle betyda ohyggligt mycket. Och i förlängningen när bygget är klart så är det möjlighet upp till 3 000 anställda, berättar näringslivschefen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".