Kality
1 av 3
Martin Schibbye, Angelica Radovolt och David Lenneman Foto: Jonas Jörneberg
Måns Lagerlöf
2 av 3
Måns Lagerlöf, regissör. Foto: Matilda Ljungkvist/Sveriges radio
Ola Nordebo politisk chefredaktör Västerbottens kuriren
3 av 3
Ola Nordebo, politisk chefredaktör Västerbottens kuriren Foto: Privat.

Fängslade journalisters vittnesmål spelas som teater

Martin Schibbye: ett sätt att ge yttrandefriheten tillbaka
3:04 min

Efter 438 dagar som samvetsfångar i Etiopien släpptes de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Men flera journaliskollegor är fortfarande kvar i fängelset.

Skådespelarna Angelica Radovolt och David Lenneman läser upp vittnesmål journalister, bloggare, poeter och aktivister som fängslats på grund av det de skrivit. Berättelserna vävs ihop med Martin Schibbyes egna minnen från tiden i Etiopien.

Idén till pjäsen föddes under en bussresa, där regissören Måns Lagerlöf råkat hamna på sätet bredvid Martin Schibbye.

- Vi kom att prata om fängslade kollegor som var kvar i Kalityfängelset i Etiopien och Måns frågade mig: men kan de skriva? Ja, men herre gud, det är ju därför de sitter där de sitter. Men kan de skriva för teatern? Ja, vi får väl fråga dem helt enkelt, säger Martin Schibbye och fortsätter:

- Jag själv minns hur mycket det betydde att veta att man inte är bortglömd. Det här blir också ett sätt att ge yttrandefriheten tillbaka till människor som fängslats, för att de har använt det fira ordet.

Uppsättningen är producerad av Riksteatern, i samarbete med Amnesty. På varje ort kommer en lokal journalist att bjudas upp på scenen, för att läsa upp vittnesmålet från Caala Hayilu. Det här, för att påminna om hur olika verkligheten ser ut för journalister världen över.
I Umeå är det Ola Nordebo, politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, som ställer sig på scenen.

- Det är ju ganska självklart, men jag tror att det emotionella steget är ganska stort. Genom att ha med en journalist på scenen så tydliggöra man det här, att vi delar det här uppdraget men att vi har väldigt olika förutsättningar att genomföra det. Och det som jag som lokal journalist på min redaktion, just nu i Sverige, det är någonting som andra människor riskerar sitt liv för, säger regissör Måns Lagerlöf.

- Det här är också lokala journalister i Etiopien, som har skrivit om sin lokala verklighet och betalt ett väldigt högt pris för det. Så där finns ju en kollegial samhörighet, solidaritet på något sätt, fyller Martin Schibbye i.

"Kality- Vittnesmål från Kality-fängelset" har sin sista föreställning i Umeå ikväll efter en månadslång turné.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".