Tobias Rawet. Foto: Peter Öberg/SR.
Tobias Rawet i Vasakyrkan i Umeå 2011. Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio.

Tobias fortsätter berätta om förintelsen

2011: "Har aldrig kunnat berätta för min egen fru"
2:31 min

Överlevarna från koncentrationslägren blir allt färre, men Tobias Rawet fortsätter att åka runt och berätta om det han varit med om.

I kväll besöker han skolan Prolympia i Umeå för tionde året i rad.

Den 26 april 1945 befriades Tobias Rawet från koncentrationslägret Ravensbrück. 2011 blev Tobias intervjuad av P4 Västerbotten. Då handlade det om ett berättarprojekt som går ut på att överföra berättelserna till sina barn och barnbarn.

– Det är så för det mesta att det är aldrig ens eget barnbarn som berättar historien, det är för nära och för känsligt. Så min historia har berättats av ett barnbarn till en annan överlevande. Jag har till exempel aldrig kunnat berätta för mina egna barn och barnbarn. Inte ens för min egen fru, och det kan jag fortfarande inte. Det är bara glädjande saker man vill berätta, och i de här berättelserna finns ingen glädje, säger Tobias Rawet.

Han berättar om det miserabla livet i ghettot, och i koncentrationslägret Ravensbrück, där fångarna levde under mycket svåra förhållanden med minimalt med mat, usel hygien och hårt arbete hela dagarna.

Då, 2011, avslutade han sitt föredrag i Vasakyrkan i Umeå med med orden:
"Vem är det som inte har rätt att leva nästa gång, om antidemokratiska krafter får bestämma i vårt samhälle? Därför ber jag er ungdomar: sänk inte era blickar! Det är er och era barns framtid det gäller."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".