Personen på bilden är inte samma som i artikeln.
Personen på bilden är inte samma som i artikeln. Foto: Madeleine Harrati/SR

Hon är hjärnan bakom Umeå tipsgrupp

”Har hjälpt mig att hantera min vardag”
5:28 min

Lina Seif startade en av de mest populära grupperna i Västerbotten på Facebook just nu. I P4 berättar hon om varför.

På sociala medier har det idag blivit populärt med grupper som specifikt riktar sig till invånare i ett samhälle. Där kan man få svar på allt från var den bästa loppisen finns till att hitta borttappade föremål.

Det var också idén som Lina Seif i Umeå hade, när hon startade Umeå tipsgrupp (skrivs med versaler) på Facebook som i skrivande stund har drygt 14 000 medlemmar. 

Lina ville starta ett forum där det var möjligt för henne och andra att hjälpa varandra. 

– Jag hade precis börjat vara ute på Facebook och jag kände att det var svårt att hjälpa främmande människor och svårt för andra att ta hjälp av okända, säger Lina Seif.

Underlättar Linas vardag 

Lina har ett komplicerat medicinskt tillstånd som gör att hon tillbringar mycket tid på sjukhus. Med en vardag full av ovisshet och kamp för rätt vård har gruppen varit ett andrum för henne. 

– Jag saknade ett forum som speglade den värld jag är uppvuxen i och tror på, där folk bryr sig om sina medmänniskor och försöker underlätta varandras vardag, säger Lina. 

Lina Seif är mycket aktiv och mån om att det ska fungera bra i gruppen, något som fungerar då sociala medier alltid finns med i mobilen. 

– I och med att jag brinner för det jag gör så ser jag det inte som en arbetsbelastning, det ger mig mycket energi. Till och med när jag legat inlagd på intensivvårdsavdelningen så har det hjälpt mig att hantera min vardag, säger Lina och fortsätter: 

– Jag gör det alltid i samband med annat i mitt liv, säger hon.  

Det finns många solskenshistorier om saker som kommit tillrätta och personer som ställt upp när det krisat för andra i Umeåtrakten. En favorithistoria utspelar sig mellan Sävar och Bygdeå.

– En speciell händelse var när en kvinna från Luleå mitt i natten skrev om hjälp i gruppen. Hon hade tillsammans med sin familj rastat mellan Sävar och Bygdeå. Mitt i allt barnskrik och packande hade de glömt sin mycket värdefulla barnvagn på parkeringen. 

Vi alla fick rysningar. Det var enormt att uppleva ivern att hjälpa och anstränga sig för någon man inte känner.

Kvinnan från Luleå skrev i gruppen och undrade om någon åkt förbi och sett vagnen. Folk som sett förfrågan i gruppen åkte ut mitt i natten för att leta, trots kvinnans bristande lokalkännedom och minne om var familjen hade stannat.  

– Tillslut hittades vagnen. En annan kvinna från gruppen hjälpte till med att köra upp vagnen till Luleå senare. Vi alla fick rysningar. Det var enormt att uppleva ivern att hjälpa och anstränga sig för någon man inte känner. 

Och det är just värmen och kärleken från medlemmarna som får Lina Seif att orka vardagen. 

– Jag hade inte orkat med min situation eller kanske levt idag utan gruppen. Gruppen har en varm själ som har betydelse för många medlemmar. Som samhället ser ut i övrigt idag, när vi går mer mot kyla och främlingskap, tycker många att gruppen har gjort Umeå mindre anonymt.

Däckbyte och frisörfrågor 

Många har försökt efterskapa liknande grupper i och utanför Västerbotten, men ingen har riktigt lyckats, tycker Lina. 

– Styrkan är viljan och värmen från alla Umeåbor.

Vad är det folk frågar mest om häromkring?

– Var man byter däck billigast och högtiders öppettider är säsongsbetonade frågor, men över året frågar folk mest om var man kan laga sin mobilskärm eller vem som är den bästa frisören. Det är svar man inte kan söka fram på internet, det är personliga berättelser, säger Lina Seif.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".