spegelbild i vattenpöl
Av de 84 personer som lever gömda och som Sveriges Radio pratat med uppger många att de är rädda för att söka sjukvård. Foto: Olivia Ochoa, P4 Sjuhärad
#gömdisverige

Landstingen ger olika vård till papperslösa

Landstingsråd: Det här är en utstatt grupp
1:19 min

I reportageserien Gömd i Sverige framgår att många papperslösa är rädda att söka vård. Och vilken vård papperslösa kan få skiljer sig mellan landstingen i landet.

Papperslösa, såväl som asylsökande, erbjudas sjukvård och tandvård som inte kan vänta. Den som är under 18 år ska erbjudas hälso- och sjukvård på samma villkor som alla andra barn.

Sex av landets 21 landsting och regioner har utöver detta fattat beslut om att på olika sätt utöka vården till papperslösa. Ett ställe där man gjort det är Västerbotten. Peter Olofsson är regionråd för Socialdemokraterna.

– Vi gjorde väl bedömningen att det här är ett bättre sätt att hantera frågan, säger han.

– Vad vi kan se är det här en väldigt liten grupp. Sen är det väl så att de här inte söker vård automatiskt utifrån sin utsatta situation.

– Det finns väl ingen anledning att vården ska sortera dem.

Jonas Andersson, Liberal ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland, resonerar helt annorlunda.

– Vi har haft många och långa diskussioner, men ändå landat i att det är svårt att fatta ett eget beslut om erbjuda något mer för en grupp som i grunden fått avslag på att uppehålla sig i landet, säger Andersson.

Att de som fått avslag ska lämna landet är ju även Socialdemokraternas partilinje. Men Peter Olofsson tycker inte att Västerbottens beslut om utökad vård strider mot den:

– Nej, det tycker jag inte. jag delar den, att det finns regler som bör upprätthållas på det området också. Men jag tror inte sjukvården är rätt myndighet att göra dom bedömningarna, säger Olofsson.

Den utvidgade vården som ges i Västerbotten, är bland annat utredningar och uppföljningar, eller behandling av kroniska sjukdomar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".