Nils Seye Larsen, Sophie-Karlsson
Nils Seye Larsen, Sophie-Karlsson har erfarnhet av den nyare, tuffare bedömningen av rätten till personlig assistans. Foto: Madeleine Harrati/SR

Allt svårare få personlig assistans

Hårdare bedömningar har gjort att allt fler förlorat sin assistansersättning och att färre nybeviljas är en ny praxis för Försäkringskassan.

När man tidigare beviljade rätten till personlig assistans pratade man om timmar - nu handlar det snarare om att räkna minuter. Det här har lett till en situation där flera personer som har rätt till personlig assistans får mindre tid för hjälp eller helt förlorar rätten till den.

- Det känns jobbigt att behöva lägga ner energi hela tiden på att försvara det jag har rätt till, säger Nils Seye Larsen, som efter en olycka 2005 behöver personlig assistans.

Sophie Karlsson är jurist med erfarenhet av personlig assistans. Hon konstaterar att lagen inte ändrats, men praxis. Och det påverkar i sin tur tillämpningen av lagen.

P4 Västerbotten
p4vasterbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".