Den ryska tiken Junselevargen sövd för flytt. Foto: Johan Nyqvist/Länsstyrelsen Jämtlands län.
Den ryska tiken Junselevargen sövd för flytt. Foto: Johan Nyqvist/Länsstyrelsen Jämtlands län.
Rovdjur

Nya uppgifter om Junselevargens öde

4:13 min

Nya uppgifter i tidningen Filter berättar om vad som hände med den omtalade Junselevargen för några år sedan.

Frilansjournalisten Bertholof Brännström i Umeå har följ fallet med Junselevargen i 15 månader. I tidskriften Filter kommer han med nya uppgifter om vad som hände Junselevargen "Rödluvan" 2014. 

Vargtiken, som ansågs genetiskt viktig för den svenska vargstammen, flyttades från renbetesmarker fyra gånger under åren 2011 till 2013 men vandrade alltid tillbaka norrut.

Vintern 2014 försvann varghonan spårlöst.

Filter skriver att Polisen i Strömsund berättar att en källa uppgett att vargen dödats och att källan sett en bild på vargen i en frysbox. Filter har pratat med polisens källa som bekräftar uppgifterna, men vill vara anonym.

Miljöåklagare Åse Schultz bekräftar uppgifterna att polisen skulle fått ett anonymt tips om att den omtalade Junselevargen skulle dödats och finnas på en adress i norra Jämtland. Men gjorde ingen husrannsakan och valde att inte gå vidare med fallet.

Bertholof Brännström som skrivit artikeln i Filter och som talat med både poliskällan och den som utpekade, tror inte att man kommer att få veta exakt vad som hände med Junselevargen. Men han är ganska säker på att hon tagits bort och man noggrant sopat igen spåren.

Tipset om att vargen skulle ligga i frysboxen lämnades under 2015 vidare till miljöåklagare i Östersund som gjorde bedömningen att uppgifterna inte räckte för en husrannsakan i frysboxen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista