Barn spelar dataspel.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Skellefteå

Dataspelsutveckling skapar nya jobb

1:25 min

Spelindustrin växer så det knakar, i Skellefteå har den på två år givit närmare 50 arbetstillfällen och 16 nya företag.

Skellefteå kommun har varit en viktig drivkraft och finansiär för spelindustrins uppväxt i stan. I början av 2015 satsade kommunen på att starta en paraplyorganisation som skulle driva frågorna. Michael Stenmark kallar sig president och är en form av projektledare och han är överraskad över hur fort det har gått.

– Det gick så mycket snabbare än vi trodde, säger Michael Stenmark.

Artic Game Lab som paraplyorganisationen heter hade vid starten satt ett mål på tio företag och 100 anställda innan år 2020. Om man räknar in alla orter som är med i projektet; Boden, Luleå, Piteå och Skellefteå är målen redan nådda. Det efter snart halva tiden något Michael Stenmark inte hade trott skulle vara möjligt.

– Jag tänkte kanske två till tre företag skulle vi ha i år det är den rimliga utvecklingen, förklarar Michael Stenmark.

Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (s) är också imponerad över hur fort det har gått och följer den positiva utvecklingen.

– Vi kan se hur många företag och det är yngre människor som egentligen föds in i den här utvecklingen idag, som faktiskt startar företag och det är väldigt positivt, berättar kommunalrådet Lorents Burman (s).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista