Föll från hustak - skadades allvarligt

1:45 min

Tre män föll från ett trevåningshus på en fest i ett studentområde, två av dem skadades allvarligt.

Natten mot söndag anordnas en fest utomhus på Tvistevägen i Umeå. Ryktet om festen spreds på sociala medier och festen växte. Enligt polis och festdeltagare var det omkring tusen personer på studentområdet.  

Under festens gång föll tre unga män från ett tak på ett trevåningshus. Vittnen berättar att många var uppe på taket och umgicks. Jesper var en av dem som såg den första fallolyckan som inträffade strax efter midnatt.

– Jag hörde en duns och sprang dit. Killen var vid medvetande men pratade inte. Jag höll hans hand och försökte prata om allt möjligt, berättar Jesper.

En allvarlig olyckshändelse

Enligt Peder Jonsson, kommunikatör vid polisen Region nord, inkom ytterligare två larm 40-45 minuter senare om personer som ramlat från taket.  

Jesper berättar att den första mannen ska ha glidit ner för taket utan att kunna ta tag i något. En annan festdeltagare berättar att hans vänner försökte ta sig upp på taket men stoppats av polis som vid tillfället befann sig på platsen.

– Det ska ha varit ett fall på minst åtta meter. Vi skickade fyra polispatruller till platsen under nattens gång, säger Peder Jonsson vid polisen.

Killen var vid medvetande men pratade inte

Två av männen, båda 22 år gamla, skadades allvarligt. Den tredje mannen som är 24 år, är inlagd men skadades lindrigt i fallet. Ingen av de tre har livshotande skador och vårdas på Norrlands universitetssjukhus.

– Det finns inga misstankar om brott, det var en allvarlig olyckshändelse, säger David Helgesson jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Umeå. 

Nu ska polisen se om festen kan betecknas som en offentlig tillställning eller allmän sammankomst. Om så ska man ha ansökt om tillstånd, vilket inte är gjort.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista