Källsortering. Återvinning av plast på en återvinningsstation. Foto: Pontus Lundahl /TT.
1 av 2
Foto: Pontus Lundahl /TT
Isak Björnström framför sin skåpbil som fungerar som sopbil
2 av 2
Isak Björnström framför sin skåpbil som fungerar som sopbil Foto: Privat

Allt fler köper källsorteringstjänst

Privat sopåkare: Vi har hämtat nästan sju ton
4:34 min

En ny trend är att allt fler väljer att köpa en källsorteringstjänst av privata företag.

I Umeå driver Isak Björnström ett företag som samlar in folks källsortering och kör till återvinningen.

– Vi åker ut på schemalagda dagar och hämtar upp materialet och återvinner det istället för att alla ska åka med egna bilar.

Företaget har under ett halvår hämtat runt sju ton förpackningar hos hushåll i Umeå. Och det är en marknad som växer. Enligt Björnström har flera liknade företag startat runt om i landet.

Färska siffror från Avfall Sverige visar att vi återvinner allt mer matavfall, men enligt Vakin slängs fortfarande mycket av hushållens sopor i den gröna tunnan, även sånt som inte ska hamna där. Men enligt Isak Björnström leder hans tjänst till att folk slänger rätt.

– Vi ringer ut till våra kunder efter en månad och frågar om de märkt någon skillnad i soptunnan. Och de flesta säger att de har mindre hushållssopor i tunnan nu än vad de hade innan. Det blir mindre vanliga sopor eftersom man källsorterar mer, säger han

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".