Barock och vidare på festival i Nordmaling

0:59 min

I helgen firas den tidiga musiken. Samtidigt som den sextonde upplagan av nordens största festival för historisk musik, Stockholm Early Music Festival, pågår den mindre Baroque and Beyond i Nordmaling.

Nytt för årets festival i Nordmaling är seminarier om barockens trädgårdar, litteratur, tonsättare och konst. Men musiken är fortfarande i centrum. Jan-Gustaf Furu är organisatör för festivalen, som i år sätter fokus på Bach.

– Bach är ju en sådan där människa som lyckades sammanföra alla stilarter som fanns på hans tid: den italienska, den franska och den tyska. Och ur detta pressade han ihop någonting som blev hans eget och det mest fulländade man kan tänka sig av barockmusik.

Baroque and beyond är inne på sin fjärde upplaga sedan traditionen med barockmusikfestival i Nordmaling återuppstod 2014, efter ett decennium långt uppehåll. Den tidigare festivalen lockade internationella storheter och skapade långa ringlade köer till konserterna, och dit hoppas man nå på nytt. För trots att kommunen inte hyser fler än drygt 7000 invånare, finns ett levande intresse för barockens musik.

– Musik som tilltalar människor direkt överlever. Därför kommer nog barockmusiken alltid att finnas, eftersom det är hög kvalitet på den. Och hög kvalitet överlever alltid, säger Jan-Gustaf Furu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista