Trädgårdsslangen i beredskap

Bara på en vecka har brandkåren i länet fått rycka ut för att släcka 25 gräsbränder. Det är ovanlig torrt i markerna och branden sprider sig lätt.
Helst bör man låta bli att elda, tycker Christer Björkman på brandkåren i Umeå, i Umeå ska man själv forsla bort trädgårdsavfall till Återvinningscentralen. - Om du har annat som du måste elda så är det du själv som har ansvaret att du eldar på ett säkert sätt, säger han, och rekommenderar att man tänker på om röken kan komma att synas på långt avstånd. Då kan det vara bra att varsko SOS Alarm om att man eldar, så att de vet det ifall oroliga grannar ringer in brandlarm. I Västerbotten har det sedan 1 maj varit 25 utryckningar på grund av gräsbränder i kustlandet enligt SOS Alarm. Några råd är att vara väl förberedd, ta fram trädgårdslangen, krattor eller annan släckutrustning. Vinden kan få branden i det torra gräset att spridas, och man ska elda i motvind om det går. - Inte för stora områden, och helst mot en begränsning som ett dike eller annat som finns i naturen, säger Lars Andersson, brandmästare vid Umeå Brandförsvar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".