Ekologiskt mål redan uppnått av bönder i länet

På bara sju år är det fyra gånger så mycket västerbottnisk mark som odlas ekologiskt. Allt fler bönder lägger om till ekologiskt jordbruk.
- Det är de nya stöden från regeringen som gjort att allt fler vill driva ekologiskt, säger Ingvar Persson, lantbrukskonsulent på länsstyrelsen. Sedan 1995 har den ekologiska jordbruksarealen ökat med 400 procent. Regeringen mål är att 20 procent av landets jordbruksareal ska ha ekologisk produktion om tre år, 2005. I länet är det redan så. Här har jordbrukare lagt om delar av sina åkrar eller hela jordbruket till ekologisk drift. I länet finns 12 ekomjölkbönder. Johan Hörnberg i Degerås i Vindeln ser bara fördelar med ekologisk drift. - Korna är friskare nu och kostnaderna för veterinär besök mycket lägre så trots att de mjölkar mindre jämnar det ut sig ekonomiskt i slutändan säger Johan Hörnberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".