Vindelgransele

Dags för guldfeber i Lycksele igen

0:49 min

Just nu pågår provbrytning i Vindelgransele. Där hoppas man att en ny guldgruva kan öppna redan nästa år.

Många har känt till fyndigheten i Vindelgransele, men det var prospekteringsföretaget Botnia Exploration som hittade den värdefulla malmkroppen.

– Man har prospekterat här sedan 1920-talet, men det har inte blivit något. Många har känt till de så kallade Bonanza blocken med höga halter guld, runt 50-60 gram per ton. Frågan har då varit varifrån kom de blocken? Den frågan har gäckat alla andra, tills vi hittade åt det, säger Bengt Ljung vd på Botnia Exploration.

För att minimera miljöpåverkan från gruvan vill man slippa ett anrikningsverk på plats i Vindelngransele. Istället vill man sälja kvartsmalmen, som guldet finns i, till Boliden. De använder kvarts i sin produktion på Rönnskär och samtidigt utvinns guldet.

– Win win alltså, menar Bengt Ljung.

– Om det här går bra och Boliden blir nöjda och vi får fram volymer så kommer vi i framtiden, när vi fått ett riktigt brytningstillstånd, helt kunna hoppa över anrikningsprocessen, säger Bengt Ljung.

Fram till september kommer 3000-4000 ton kvartsmalm brytas i ett 10 meter djupt och 120 meter långt hål i Fäbodtjärn. Om mark- och miljödomstolen godkänner bolagets miljöansökan så kommer det bli en underjordsgruva som sträcker sig runt 300 meter ner i berget.

Den framtida kapaciteten ska bli 50 000 - 100 000 ton per år. Guldhalten i malmkroppen är 25 gram guld per ton.

Bolaget har bearbetningstillstånd för en fyndighet på norra sidan om Vindelälven som kallas Vargbäcken. Men där är guldhalten lägre.

Under vintern kommer prospekteringsarbetet att fortsätta. Totalt kommer 5000 meter provborrning göras runt Fäbodtjärn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista