Kent Lundholm
Kent Lundholm, författare, journalist och sjuksköterska. Foto: Emelie Svedjer

Psykiskt sjuka dör 20 år tidigare

4:09 min

Människor som lider av psykiatriska sjukdomar dör i snitt mellan tjugo och femton år tidigare än normallivslängden.

Människor som lider av psykiatriska sjukdomar lever betydligt kortare. Män har en medellivslängd som är tjugo år kortare än normallängden och kvinnor femton år kortare. Det skrev professor emiritus Lars Jacobsson i en debattartikel i Dagens Samhälle 2015.

Det finns flera förklaringar till varför medellivsslängden är kortare. Dels beror det på att patienterna har svårt att få rätt vård, och dels är det kopplat till patientens livsstil.

– En faktor är att det är en svag grupp. De bland de mest utsatta och de är väldigt tystlåten. Det finns få som försvarar gruppen och det är tabubelagt att prata om det även om det har blivit bättre, säger Lars Jacobsson.

Det blir dock sakta bättre enligt professorn och ämnet blir mindre förbjudet att prata om. Författaren, journalisten och sjuksköterskan Kent Lundholm lider av bland annat bipolär sjukdom, men skrev ner sin historia om hur vårdsystemet inte fungerar i en bok. Bland annat fick han mediciner som orsakade viktuppgång, diabetes och senare stroke.

– Jag måste säga att den psykiatriska delen fungerar. De fick mig på benen igen. Men man missade att jag fick högt blodtryck under våren för i psykiatrin är det ingen som kollar blodtryck. Jag fick höga blodfetter också, trots att jag motionerade. Det var så dolt och sedan small det till, säger Kent Lundholm.

– Det är problemet. De vattentäta skotten mellan somatisk och psykiatrisk vård. Jag skulle vilja se en framtid där de arbetar tillsammans för psykiatriska patienter. Varför ska vi som lidit i tjugo till trettio år dö tjugo år innan alla andra? frågar han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista