Allt fler väljer hormonspiral före p-piller

3:29 min

Under årets första halva skrevs det ut över 70 procent fler långtidsverkande preventivmedel i Västerbotten, så som hormonspiral, jämfört med samma period 2012.

Det visar statistik från eHälsomyndigheten som nyhetsbyrån Siren begärt.

Västerbotten blev 2014 sista länet i Sverige som fick subventionerade preventivmedel. Då fick det max kosta en hundralapp per år, för personer upp till 25 år. Skillnaden blev markant. Vid en jämförelse mellan hur många förpackningar långverkande preventivmedel som skrevs ut 2013 respektive 2014 syns en ökning med 35 procent efter prissänkningen. 

Anledningen till den stora ökningen av långtidsverkande preventivmedel, som hormonspiral, efter subventionen 2014 tror Jenny Nederberg, barnmorska vid NUS, beror delvis på att spiralen då blev billigare.

– Spiralen kostade ju över tusen kronor förut, innan den blev subventionerad. Det är ju ganska mycket pengar för en ungdom, så jag tror det är därför det blev så stort uppsving för spiralen. 

Men subventionen är inte det enda som påverkar folk att välja mellan spiral, p-stav och p-piller, menar Jenny Nederberg. 

– Det är ju framför allt på grund av att många tjejer och kvinnor idag vill ha så lite hormoner som möjligt, och ett preventivmedel som är lättsamt. Därför väljer man kanske spiral istället, som är långtidsverkande och har lite hormoner och ingen blodproppsrisk.

Sen det blev billigare 2014 har ungefär 16 procent färre förpackningar korttidsverkande preventivmedel skrivits ut. Under samma period ökade långtidsverkande dito med 17 procent.

Efter att alla godkända preventivmedel förra året blev gratis för kvinnor under 21 år har det skrivits ut sju procent fler av den långverkande sorten, om man jämför fjolårets och årets respektive första halvår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista