Markus Hällgren, professor vid Umeå universitet.
Markus Hällgren som forskar på organisatorisk etnografi och är professor vid Handelshögskolan vid Umeå universitet. Foto: Emelie Svedjer/Sveriges Radio

Umeåforskare: Livsfarligt att vara uttråkad på Mount Everest

"Vill det sig illa så kan man gå in i situationer man inte kan hantera"
3:58 min

Det är livsfarligt att vara uttråkad i extrema miljöer. Det berättar Umeåprofessorn Markus Hällgren som själv varit på Mount Everest.

– Det var något man var tvungen att hantera, för uttråkning fostrade en dålig gruppdynamik. Folk ifrågasatte ledarskapet om varför de var tvungna att stanna medan andra fortsatte uppåt, säger Markus Hällgren som forskar på organisatorisk etnografi och är professor vid Handelshögskolan vid Umeå universitet.

Han har besökt Mount Everest tillsammans med bergsbestigare för att studera hur deras organisation fungerar. En av sakerna som var tydliga var att gruppen behövde hantera att folk blev uttråkade.

När människor blir uttråkade börjar saker att hända i gruppdynamiken. Konflikter uppstår, ledarskapets ifrågasätts och i svåra situationer där man behöver samarbeta kan det vara livsfarligt att inte lita på varandra.

– Man börjar hitta fel i allting och det blir exempelvis ett problem när man ska upp på Mount Everest för man kanske börjar gå för tidigt. Kroppen kanske inte har hunnit anpassa sig till de höga höjderna, säger Markus Hällgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".