Ett kollage på olika skyltar som satts upp längs vägen för att få folk att köra försiktigare
Många sätter upp egna skyltar vid vägen för att få folk att sänka hastigheten. Foto: Johanna Nilsson/Privat

Olagligt att sätta upp skyltar utan tillstånd

Trafikverket: "Det försvårar vårt arbete"
0:50 min

En del sätter upp skyltar vid vägen i exempelvis barntäta områden för att få folk att köra försiktigare och sänka hastigheten. Detta är dock olagligt.

Att själv sätta ut saker vid vägen för att få folk att sänka hastigheten är inte lagligt, det kan också leda till att trafiksäkerheten blir sämre.

– Det är ju behjärtansvärt i grunden, men vi har ett system där vi försöker uppfylla de behov som finns, säger Mats Sandgren på Trafikverket.

Till exempel sätter folk ut barnleksaker och skyltar. Det kan dock ge motsatt effekt med för många skyltar och hinder säger Mats Sandgren. Det kan nämligen leda till att människor blir mindre uppmärksamma istället.

– Det blir lite som att ropa på vargen, står det överallt är det ingen som ser det. Det ska ju vara där det verkligen behövs, säger Mats Sandgren.

För att få sätta upp skyltar eller hinder och saker som ska göra en uppmärksam vid vägområdet behövs tillstånd enligt väglagen, berättar Mats Sandgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".