Algblomning allt vanligare i norr

1:57 min

Värmen har satt fart på algblomningen som blir vanligare längre upp längst den norrländska kusten.

Kristin Dahlgren är marinbiolog på Informationscentralen för Bottniska viken som samlar in rapporter om algblomningar.

– Det som är nytt för i år är att vi börjat få algblomningar så långt norrut som Kalix och Luleå. Tidigare år har vi bara haft Skellefteå och Piteå som längst norrut, säger Kristin Dahlgren.

Bottniska viken är ett relativt näringsfattigt hav och temperaturerna har tidigare varit ogynnsamma för algerna. Men på senare år har algblomningen spridit sig allt längre norrut och i år har man rapporterat algblomning i Kalix längst i norr i Bottniska viken.

Hittills i år handlar det främst om blågröna alger som kan producera giftiga ämnen. Kristin Dahlgren, marinbiolog på informationscentralen för Bottniska viken, säger att utvecklingen kan bero på klimatförändringar och övergödning i havet.

– Jag tänker att det har börjat bli lite varmare och det kan bero på näringsämnen i vattnet. Det finns många faktorer som kan påverka och det är svårt att göra en analys på bara några år, säger Kristin Dahlgren.

Förutom i Kalix så har andra delar av Norrbottens och Västernorrlands kust drabbats. Bland annat i Luleå, Rosvik och i Örnsköldsviksfjärden har man varnat för att bada i områden.

– Konsekvensen blir att man inte kan bada eller dricka av vattnet. Så det blir en begränsning för folk.

Är det här något som man får vänja sig vid i norr?

– Det är svårt att uttala sig om, men om det fortsätter att bli varmare så är det väldigt troligt, säger Kristin Dahlgren.

Hans Edlund och Ann-Kristin Holmlund vistas vid en strand i Örnsköldsvik där man nyligen utfärdat en varning särskilt för barn och hundar som gärna vill bada.

– Det är grymt. Om man som jag har barn och barnbarn som vill använda naturen här också så kanske det inte går om det här fortsätter, säger Hans Edlund.

– Ja, det är jobbigt för de som drabbas naturligtvis, säger Ann-Kristin Holmlund.

Du har tre hundar här, är du extra försiktig med dom?

– Ja, de brukar inte få bada här faktiskt, säger hon.