Timmerupplag på Tunadals sågverk. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Timmerupplag på Tunadals sågverk. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Det går uppåt för sågverksbranschen

Jonas Mårtensson: Vi har en bra konjunktur
1:50 min

Efter en svag period är sågverksbranschen på uppgång igen. Bland annat går SCA mot ett riktigt bra år med ökad produktion.

SCA siktar mot en ökad produktion i år, mycket tack vare den nya såglinjen i Tunadal som startade i maj förra året och som kommit igång och går bättre än väntat. 2,1 miljoner kubikmeter spår företaget att man kommer att producera i år vilket är något mer än förra året.

– Vi har en bra konjunktur och det är bra tillväxt. I Nordamerika fortsätter byggandet att öka. Byggandet och konsumtionen av trä ökar också i Europa och under första halvåret har vi dessutom haft en stark konsumtion av trävaror i Kina. Så alla de här tre regionerna går med tillväxt just nu och det är ju givetvis bra för sågverksbranschen, säger Jonas Mårtensson, chef för att affärsområde trä hos SCA.

Och det är andra tongångar än 2012 då man enligt SCA upplevde det värsta året för svensk sågverksindustri på 40 år. Då la man ner sågverken i Västerbottniska Holmsund och Vilhelmina. Men det är inget man ångrar idag.

– Nej, vi har idag fem stycken mycket effektiva anläggningar med hög produktivitet och bra kostnadsnivåer. Så vi har absolut fattat rätt beslut även om man tittar i backspegeln. Det var nödvändigt just då och efter satsningarna vi gjort på de fem enheterna är det ingenting vi ångrar, säger Jonas Mårtensson.

Även Norrskogs sågverk i Östavall gör ett bra år. Efter att ha flyttat produktion dit från det nedlagda sågverket i Jämtlänska Sikås har man ökat produktionen med ca 15% och ser ljust på framtiden. Det uppger Tommy Oscarsson som är sågverkschef på Östavalls sågverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".