Arbetskran välte – förare fick kasta sig ur

En kran på en kranbil har vält i Solbergs vindkraftpark och två personer har hoppat från den.

SOS alarm fick strax efter klockan 10 in ett larm om att en turbinkran hade vält i Holmträsk, 40 kilometer söder om Åsele. Två personer ska hoppat från kranen när den föll. Räddningstjänst och ambulans larmades till platsen.

Räddningstjänsten från Åsele började åka mot platsen men de vände och räddningstjänsten i Örnsköldsvik tog över, eftersom vindkraftsparken i Solberg ligger i Örnsköldsviks kommun. 

Viktor Lundin är insatsledare för räddningstjänsten i Örnsköldsvik. Han berättar att personerna som hoppade var lindrigt skadade och har tagits omhand på platsen.

– Vi fick ett larm om att kranen på en kranbil gått av och att hydraulolja sprutade ut samt att två personer som stod och jobbade på kranen hade hoppat. De inblandade är lindrigt skadade och det är oklart om någon av dem kommer behöva åka in till sjukstugan, säger Viktor Lundin.

Uppdaterad 12:04

Sjukvårdare finns på plats och i nuläget verkar det inte som att de skadade behöver köras till sjukhus. Räddningstjänsten jobbar även med att sanera den läckta oljan.

– När vi är färdiga lämnar vi över till polisen som får utreda vad som hänt. Det kan komma att klassas som en arbetsplatsolycka, säger insatsledare Viktor Lundin.

Räddningstjänst från Åsele och Junsele och akutbil från Åsele har varit på platsen.

Uppdaterad 14:03

Polisen uppger att tre personer har skadats i samband med olyckan men att ingen uppges vara allvarligt skadad. 

Solbergs VD, Tuomo Sinisalmi säger att de inte riktigt vet vad som skedde idag, men att en person ska ha skadats efter att han hoppat från förarhytten och att en annan ska ha skadat sig på något sätt på marken. Kranen som lyfter vindkraftverkets delar hade just börjat lyfta eldelar när något gick fel. 

– Kranen var några meter upp när bommen gick av och det blev någon slags rekyl, så föraren som satt någon meter upp i styrhytten hoppade ut och skadade benet. En person som befann sig på marken i närheten har också skadat benet, enligt Sinisalmi. 

Att en tredje person ska vara skadad känner inte Tuomo Sinisalmi till. Han tycker det som skett är beklagligt och måste utredas. 

– Nu kommer en av dessa personer åka till sjukhus och röntgas och lyckligtvis är ingen allvarligt skadad och vi måste se till att det här inte händer igen, säger Solbergs VD Tuomo Sinisalmi till P4 Västerbotten.