Onödigt att stretcha – det här är sant och falskt om träning

4:17 min

Att stretcha efter träning är egentligen onödigt. Musklerna ska få vila i 24 timmar efter träning och alla har egentligen ett sexpack.

Tidigare i dag besökte fysioterapeuten Pernilla Nylander studion i P4 Västerbotten för att berätta om sant eller falskt om träning.

– Det är klart att om man tränar två till tre gånger så har det mer effekt än en gång i veckan. Det är också viktigt med återhämtning för musklerna bryts ner när du tränar. Du får aldrig den här skjutseffekten av din träning om du konstant bryter ner dina muskler. Då ser du inte effekten av den träning du gjort, säger Pernilla Nylander.

Du behöver alltså inte träna dina muskler varje dag för att de ska byggas upp. Att du tar dig tiden till återhämtning är viktigt även för uppbyggnaden.

En förlängd effekt av stretching finns nästan inte

Stretchning är något annat som åsikterna går isär om. Men enligt Pernilla Nylander är det inte särskilt viktigt.

– Stretching har fått en status som den egentligen inte är värd forskningsmässigt, för generellt håller stretcheffekten i i tre timmar efter att du gjort den och då måste man stretcha tre minuter i varje position. En förlängd effekt av stretching finns nästan inte. Men i stunden kan det kännas smärtlindrande och att man blir lite mjukare, säger Pernilla Nylander.