Räddningstjänsten: Sluta fota olyckor

2:30 min

Efter en incident den tredje augusti ber Micke Lundgren vid räddningstjänsten i Skellefteå folk att tänka till och sluta fotografera olyckor.

Den tredje augusti drog Micke Lundgren ut som styrkeledare för räddningstjänsten i Skellefteå till en trafikolycka. Väl på plats möttes han och hans kollegor av en vält lastbil med släp utanför Örviken. 

Där möttes de också av en folksamling som stod och tog bilder på olyckan, däribland en person som tog selfies med lastbilen som hade vält på platsen. Det är inte första gången Micke Lundgren ser det här fenomenet. Ny ryter han ifrån och ber folk att tänka efter när de kommer till en olycksplats.

– Man kanske vill ha en bild och lägga upp den, man tänker att det här kan bli en cool grej för mig, säger Micke Lundgren.

Han tycker att människor borde tänka till när de kommer till en olycka, och se efter om hjälp behövs. 

– Är man vittne till en olycka så finns det en lagstiftning i Sverige som säger att man är skyldig att tillkalla hjälp. Om människor dröjer sig kvar av den anledningen så är det ju bra, fortsätter han. 

Om man inte behövs på platsen, då kan man åka vidare istället för att stanna och fotografera säger Micke Lundgren. Allt för många människor på en olycksplats kan försvåra för räddningstjänstens arbete, istället för att hjälpa. 

– Vi har ju sett det här under några års tid nu att folk som passerar en olycka eller blir stående i en bilkö till en olycka gärna vill ut och dokumentera. Det är som jag har sagt, jag tror inte det här är onda avsikter utan det är tanklöshet, säger Micke Lundgren.