Stora Nolia

Sveriges nordligaste kamel "Herman" besöker Nolia

2:46 min

Sveriges nordligaste kamel heter Herman, och han har rest från Piteå för att under dagarna vanka runt på Stora Nolia i Umeå.

Att sköta om en kamel ställer ungefär samma krav som det gör att äga en häst, säger Hermans ägare och dressör Anders Thorell.

– I stora drag är det så. Kamelen är i vissa delar lite tjurigare än hästen.

Herman är fyra-fem år och Anders Thorell berättar att det tar lite längre tid än att dressera en häst, men de brukar rida på honom. Att skaffa en kamel är ett ordentligt åtagande, de kan nämligen bli upp mot 50 år gamla.

Jag ska försöka att skriva ett testamente

 – Mellan 40 och 50 år kan de bli. Nu börjar jag själv bli lite till åren, så jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Jag ska försöka att skriva ett testamente och se om mina barn vill hjälpa mig med det här, säger Anders Thorell.

Herman är en sorts vit sibirisk kamel, en långhårig kamel som tappar sin päls på våren och sommaren. De härstammar från Mongoliet och Tibet i Asien. Herman är däremot född i Sverige och har anpassat sig till vårt klimat.

– Hästarna är hans bästa kompisar. Han går med unghästarna som han leker med och han älskar dessa. Det är ganska häftigt att se, säger Anders Thorell.