En av fastigheterna som Bostaden vill sälja på Carlshem i Umeå.
En av fastigheterna som Bostaden vill sälja på Carlshem i Umeå. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio.
Umeå

15 personer har överklagat Bostadens försäljning

Handläggaren: Det är lite olika vad man tagit upp som man tycker gör att det är ett olagligt beslut
1:13 min

Beslutet i kommunfullmäktige i Umeå att sälja 1600 av kommunala Bostadens lägenheter till ett privat fastighetsbolag har nu överklagats av 15 personer till förvaltningsrätten i Umeå.

– Det är ett ganska omfattande mål. Det är lite olika man tagit upp som man tycker gör att det är ett olagligt beslut, säger Ingrid Johansson som handlägger ärendet på förvaltningsrätten i Umeå.

– En person tycker att det var en dålig beredning av beslutet, att det gick för fort. En annan som överklagar tycker att rubriceringen av ärendet "Framtida finansieringslösning för AB Bostaden i Umeå" var otydlig. Att det inte framgick av rubriken vad det egentligen handlade om. Nämligen att man skulle sälja en del av beståndet, berättar Ingrid Johansson.

Redan samma dag som en majoritet i kommunfullmäktige röstade ja till att sälja de kommunala lägenheterna på Carlshem och Mariehem för drygt 1,1 miljard kronor till Heimstaden Bostad Portalen AB kom det första överklagandet in. Det var den 19 juni i år.

Nu finns sju överklaganden för förvaltningsrätten att ta ställning till. Ett av dem, från Folkinitiativet för folkomröstning om utförsäljningarna av allmännyttan i Umeå, har tio underskrifter.

Tre delbeslut har rätten redan tagit. Alla gäller verkställighetsförbud i väntan på att rätten avgör målet slutgiltigt. Det blev avslag i alla tre fall.

Förvaltningsrätten hänvisar till en punkt 19 i avtalet mellan Bostaden och Heimstaden att om inte fullmäktiges beslut vunnit laga kraft senast den 15 november 2017 ska avtalet förfalla.

Laga kraft vinner beslutet först när ärendet är helt avgjort i förvaltningsrätten, enligt Ingrid Johansson.

I besluten skriver förvaltningsrätten:

"En förutsättning för att verkställighetsförbud ska meddelas är att ett förbud är ägnat att förhindra att ett allmänt eller enskilt intresse åsamkas beaktansvärd skada. Enligt förvaltningsrättens mening är det inte visat att ett verkställighetsförbud krävs för denna effekt. Anledningen till det är främst villkoret i avtalspunkt 19 i aktieöverlåtelseavtalet den 1 juni 2017 avseende dotterdotterbolagen. Villkoret om laga kraft som förutsättning för avtalets fullbordan och bestånd medför enligt förvaltningsrättens tolkning att äganderätten till de aktuella fastigheterna med tillhörande byggnader inte övergår från kommunala bolag till ickekommunala bolag så länge målet handläggs".

Men betyder det att ni måste avgöra det här ärendet före 15 november, annars blir det ingen affär?

– Jag kan inte riktigt svara på det. Men vi kan inte säga nu att vi kommer att hinna avgöra det här innan 15 november, säger Ingrid Johansson på förvaltningsrätten i Umeå. 

I ett av svaren från Umeå kommun till förvaltningsrätten bestrider kommunen att beslutet skulle vara olagligt utifrån någon av de i kommunallagen angivna olaglighetsgrunderna. Kommunen svarar att det inte finns något krav på kvalitén i beredningen av ärendet utan att det är kommunfullmäktige som avgör om beredningen ger ett tillräckligt underlag för beslut.

45 av de 65 ledamöter i fullmäktige sa ja till försäljningen vid omröstningen den 19 juni.

Senast 13 september ska Umeå kommun svara på de synpunkter som kommit in till förvaltningsrätten i Umeå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".