Lena Langlet kollage om näthat
Ett sätt att få bukt på problemet kan vara att på ett tidigt stadium engagera medborgarna i beslut, säger Lena Langlet är projektledare på SKL Foto: Hanna Kalla/Sveriges Radio och Thomas Carlgren/SKL

SKL kämpar mot ett ökande hat mot politiker

"Ett sätt kan vara att på ett tidigare stadium engagera medborgarna i beslut"
0:54 min

Hat och hot mot politiker ökar i landet. 30 procent av politikerna är utsatta – men bland de politiker som finns på sociala medier är det 60 procent som utsätts.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) driver olika projekt för att få bukt med problemet, och ett sätt kan vara att på ett tidigare stadium engagera medborgarna i beslut som ska fattas.

– Det vi ser är att man behöver göra en riskanalys över beslut man ska fatta, och vissa beslut är komplexa och svåra med många intressenter inblandade. Dessa frågor kan man behöva behandla på ett annat sätt med mycket tydligare dialog med medborgare innan man ens kommit till något förslag, säger Lena Langlet är projektledare på SKL.

Då är det även lättare att lyssna på nej-rösterna, och får förståelse för vad som oroar människor och gör att folk reagerar så starkt kring vissa frågor, menar hon.

Enligt Lena Langlet ser lite olika ut kring vilka som är de mest utsatta grupperna.

– Kvinnor är mer utsatta än män, unga är mer utsatta än äldre, kommer man från ett annat land är man mer utsatt och Sverigedemokraterna är det parti som är mest utsatt, säger Lena Langlet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".