Organisation vill flytta svenska lodjur till England

1:08 min

Nu vill man få tillbaka lodjuret till de brittiska öarna. Lodjuret har inte funnits där på 1 300 år, men det vill en naturskyddsorganisation ändra på. De vill hämta djur från svenska skogar.

Henrik Andrén är professor i viltekolologi vid Grimsö forskningsstation på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Han har varit i kontakt med organisationen Lynx UK Trust. 

– De har haft frågor om lodjurets ekologi och om vad vi har kommit fram till i vår forskning i Sverige, säger han.

Brittiska tidningen The independent rapporterar att organisationen har kontaktat de engelska naturvårdsmyndigheterna och ansökt om tillstånd för att få släppa ut sex lodjur i ett stort skogsområde i Northumberland i norra England, nära Skottland.

Just nu ser organisationen bland annat över vilken påverkan lodjuren, som inte funnits på platsen på över 1 000 år, kan ha på naturliga bytesdjuren och tamdjur. Hittills är alltså ingenting bestämt, men Henrik Andrén tror att det kan vara möjligt att genomföra en förflyttning.

– Det finns ju gott om mat för dem. Rådjur är deras huvudsakliga bytesdjur och det finns det gott om i stora delar av Storbritannien. Sedan behöver de lite större områden av sammanhängande skog, och det kan de hitta där de har planer på att introducera dem, säger han. 

Finns det tillräckligt med lodjur i Sverige för att det skulle fungera? 

– Vi skjuter ju ett antal, så i stället för att skjuta dem skulle man kunna fånga dem och skicka dem till England. Det skulle inte vara något problem.