Svenska studenthus
1 av 2
Svenska studenthus har byggt lägenheter på Liljansberget i Umeå. Foto: Hanna Kalla/Sveriges Radio
svenska studenthus
2 av 2
Lägenheterna är 21 kvadratmeter. Foto: Hanna Kalla/Sveriges Radio

Studenter kritiska till hyreskontrakt – förbjudet att flytta sängen

Studenter om hyresavtalet
2:22 min

Bostadsbolaget Svenska studenthus krav på sina hyresgäster får studenter i Umeå att reagera.

Alla boende måste kunna legitimera sig och kunna meddela vilka personer som är på besök, och hyresgästerna kan heller inte möblera som de vill. Anna, som egentligen heter något annat, bor i en av bolagets lägenheter i Umeå och tycker det är märkligt.

– Det känns ganska kontrollerande och är lite tokigt, säger hon.

I kontraktet som studenterna skriver på ställs en rad krav som fått flera studenter att reagera. Lägenheterna beskrivs som singelhushåll, och bolaget förbjuder bland annat hyresgäster att flytta ut den befintliga sängen ur lägenheten. I kontraktet förbinder man sig att bo själv i lägenheten. Till en början ville bolaget inte heller ge ut husens portkod till de boende.

– Det är som att de inte har någon tillit till sina hyresgäster, säger Anna.

Svenska studenthus säger att de inte vill kommentera frågorna i media, men i en mejlväxling mellan en annan hyresgäst och bolaget, så menar man att förbudet mot att byta säng beror på att en ny säng innebär en risk för skadedjur. Linnea Forssell är student i Umeå och hon fick en lägenhet hos Svenska studenthus, men hon valde att inte flytta in, då hon fick en dålig känsla av hyresvärdens kontrakt.

– Det här med bara en nyckel, att man inte fick bo två och att man inte fick flytta sängen. Det var också lite att det kändes lite kontrollerat på något sätt, säger Linnéa Forssell.

Lägenheterna som är 21 kvadratmeter kostar runt 4700 kronor i månaden. Anna menar att hon är glad att hon fått en bostad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".