13-årig spelskapare samlar in 100 000 på crowdfoundingsajt

2:07 min

På kort tid har de lyckats samla in över 100 000 kronor och bakom rollspelet står en ung tjej som tillsammans med sin pappa lekte med egna sagor.

Det är fullproppat med spel på hyllorna i vardagsrummet i Umeå där Kulturnytt träffar spelskaparna Julia Lehto och hennes pappa Daniel. Julia var bara fem år när när hon och hennes pappa började fila på idéerna till rollspelet, som gavs ut när hon var åtta.

Rollspel är ett bordspel där deltagarna antar olika roller och där målet är att skapa en spännande berättelse eller lösa ett problem. Genom en crowdfounding, där personer har skänkt pengar via en sida på internet, har far och dotter bara på några dagar samlat ihop tillräckligt mycket pengar för att komplettera sitt spel. Bland annat blir det en ny regelbok.

– Första dagen redan tog det fem timmar för oss att gå i mål, då hade vi foundat hela spelet. Nu tre dagar senare ligger summan på 90 000 någonting. När vi var på spelkonvent hörde jag folk som pratade om vårt spel och sa att "han har gjort det tillsammans med sin dotter", så det har nog hjälpt oss på vägen en del att det blev ett samtalsämne, säger Daniel Lehto.

Regelsystem är ofta viktigt i rollspel, men det är spelarnas egna fantasi som styr berättelsen framåt. Daniel Lehto har märkt ett stigande intresse för rollspelen, som hade sin storhetstid på 80-talet.

– Jag tror att rollspelen har fått en liten pånyttfödelse. Det har kommit fler spel som riktar sig till yngre spelare och det som är jätteroligt med det är att vårt spel "Äventyr" var först i den vågen. Så det är andra som har sett att här kanske det finns en marknad och gjort samma sak efteråt, säger han.

Julia Lehto tror att spel kommer att fortsätta vara en viktig del i hennes liv framöver.

– Det är jättemycket fantasi och jag gillar att komma på saker. Jag kommer nog definitivt fortsätta hålla på med spel för det är något jag älskar och jag kommer nog troligtvis alltid att älska spel, säger hon.