Hyresgästföreningen: Det är integritetskränkande

4:28 min

Enligt Hyresgästföreningen är flera av punkterna i Svenska studenthus avtal oskäliga.

Niclas Sundell är chefsjurist på Hyresgästföreningen Norrland, och om punkten i kontraktet som säger att "Hyresgästen förbinder sig att på begäran av hyresvärden eller dennes ombud legitimera sig som hyresgäst och vid behov meddela vilka övriga personer som gästar honom eller henne" säger han så här:

– Det låter ju som att vi skulle bo i en polisstat. Jag tycker det definitivt är integritetskränkande. Är det så att du är hyresgäst och har en nyckel och liksom ska in i ditt hem så ska du inte behöva legitimera dig, säger Niclas Sundell.

Han tillägger också att det är myndighetspersoner som kan be om identifikation och att man får ha gäster och inneboende enligt hyreslagen, och om någon skulle be om att man skulle identifiera sig i sitt hem tycker han att man inte behöver det.

– Som hyresgäst skulle jag vilja ge rådet att tala om för hyresvärden att 'ja men jag bor i det här huset och jag håller i nyckeln till min lägenhet, jag betalar hyran och jag behöver inte legitimera mig', säger Niclas Sundell.

Niclas Sundell säger att man får ha besök, folk som sover över så länge det inte är till men för hyresvärden. Han nämner att det till exempel skulle kunna vara att man bor väldigt många i en liten lägenhet och då skulle man kunna säga nej.

– Man kan inte säga nej till enstaka och definitivt inte till besökare, enligt Niclas Sundell.

Angående inneboenden i lägenheterna som man bara får bo en person i säger Niclas Sundell att bo två personer i en mindre etta som de som Svenska studenthus har, knappast kan anses som orimligt.

Han lägger också till att det är i bostadsbristen som tvivelaktiga regler från hyresvärdar kan få finnas då det kanske inte ifrågasätts på samma sätt.

– Det kan bero på att man kommer ut till sitt första boende och inte riktigt vet vilka lagar och regler som gäller och vilka rättigheter man har men det kan ju vi tala om, säger Niclas Sundell.

Svenska studenthus har fått ta del av kritiken från studenterna och Hyresgästföreningen men avböjer fortsättningsvis att kommentera frågan.

Bra att veta för boende i hyresrätt

  • Lagen säger att man får ha inneboende så länge man själv bor i lägenheten, så länge det inte orsakar men för hyresvärden.
  • Hyreslagen tillåter en att ha husdjur.
  • Hyreslagen tillåter en att röka i sin egen bostad så länge bostaden inte är klassad som allergiboende.
  • Om det skulle uppstå en tvist så kan inte hyresvärden åberopa att hyresgästen bryter mot hyresavtalet om det är ett oskäligt villkor.
  • Punkter som är oskäliga i ens hyresavtal går att överklaga till hyresnämnden.

Källa: Niclas Sundell chefsjurist vid Hyresgästsföreningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.