Kvinna surfar på dator
Arkivbild. Foto: Andreas Kron/Sveriges Radio

Hotade länsbor med dödsstraff på blogg

En av de utsatta: Obehagligt att det förekommer
1:47 min

Åtminstone ett tusental personer har hängts ut med namn, en del med bild, som bedragare eller förrädare av Sverige och svenskarna.

På bloggen finns listor med hundratals politiker, kändisar, aktiva inom kyrkan med flera. Många av dem som finns med är länsbor – bland annat anges flera på en lista över mer än 500 universitetsanställda.

Bloggen uppmuntrar folk att straffa de namngivna, med arbetsläger eller dödsstraff.

En av dem som förekommer på listan är Kjell Jonsson, som är professor emeritus i idéhistoria på Umeå universitet.

– Visst är det obehagligt att det förekommer. Även om den är gjord på totalt felaktiga grunder, så är det någon typ av registrering de här människorna ägnar sig åt, säger han.

Bloggen är nu nedstängd efter att det uppmärksammats att den uppmanat läsare att gå med i organisationen som ska formulera egna retroaktiva lagar, granska och döma personer som dem på listorna, och verkställa domarna. Bland dem finns dödsstraff och arbetsläger.

På sidan ges också anvisningar om vilka tjänster och verktyg som bör användas för att förbli anonym på nätet. Om de används, försvåras det tekniska spårandet för polisen.

– Använder man anonymiseringsverktyg, och om vi bara har ett enda inlägg att jobba mot, och då blir det svårt att rent tekniskt spåra en fysisk person, säger Anders Ahlqvist på polisens nationella IT-brottscentrum. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".