Bjurholm riskerar att få slut på lärare

1:02 min

I Bjurholm kommun finns inga unga lärare som kan ta över när de äldre går i pension.

När äldre lärare går i pension finns det få eller inga unga som kan täcka upp gapet i många delar av länet. Det visar siffror i en undersökning som tidningen Skolvärlden tagit fram. Henrik Bolin är skolchef i Bjurholms kommun och han känner att det kommer bli svårt.

– Det här är något som har varit på väg under en längre tid och det är svårt här i små kommuner i inlandet, säger Henrik Bolin.

Det finns ingen lätt lösning enligt Henrik Bolin som säger att det man vill är att människor ska flytta in och stannar i Bjurholm, eller att de som redan är här stannar i Bjurholm.

– De ska ju också ha rätt utbildning, säger Bolin.

Inom de närmaste åren kommer flera av lärarna att gå i pension. Trots att det finns få unga lärare har Henrik Bolin idéer om hur man ska kunna vända på situationen.

– Vi måste se till att de som finns här kanske kan få en möjlighet till karriärväxling där de skulle kunna utbilda sig till lärare, eller ifall man hade kunnat ha fjärrutbildningar i Bjurholms kommun, säger Henrik Bolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista