Sommaren på länets förlossningar

Vårdförbundet: Det behövs långsiktighet kring bemanning

0:57 min

Vårdförbundet Västerbottens menar att länets förlossningsavdelningar måste börja tänka mer långsiktigt kring bemanningen inför nästa sommar.

Tidigare har vi berättat om att sommaren har gått bra för förlossningen i Umeå – mycket tack vare hjälp från länets andra kvinnokliniker. 

Enligt Jenny Olsson, ordförande på Vårdförbundet i Västerbotten, har Skellefteås barnmorskor varit avgörande för att förlossningsvården i länet fungerat under sommaren.

– När vi pratat med medlemmar i Umeå så har det varit ganska upp och ner. Vissa veckor jättetufft och vissa har fungerat ganska bra. De säger väldigt tydligt också att utan Skellefteås barnmorskor hade det aldrig fungerat. Sedan har de även fått hjälp av en pensionerad barnmorska från Finland som har jobbat i åtta veckor, berättar hon.

Det har dock varit en del problem under sommaren för de som jobbat. Jenny Olsson berättar att barnmorskorna vittnat om att de vissa dagar inte har kunnat ta någon rast, inte hunnit med att äta och fått jobba mycket övertid. 

Det här med tre veckors semester, är det något ni kommer att godta även nästa år?

– Absolut inte. Jag vill inte komma till en till sommar och höra att det finns en sådan planering. Man måste börja jobba lite mer långsiktigt nu, och behålla de barnmorskor som redan finns, rekrytera nya och kanske övriga året ha en överbemanning så att man klarar av sommaren, säger Jenny Olsson.