Eva Landin i Skelleftehamn.
Eva Landin i Skelleftehamn. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio.
Asylsökande fastnar i ingenmansland

Eva stöttar en som är fast i ingenmansland

Eva Landin: Vi kanske driver dem in i kriminalitet
1:04 min

Eva Landin i Skelleftehamn stöttar en kinesisk man som hamnat i ett ingenmansland. Mannen får inte asyl i Sverige, och i Kina finns han inte kvar i något register.
– Jag kan inte vara annat än medmänniska, säger hon.

– Vi kan inte låta människor svälta ihjäl i vårt land, och vi kan inte heller driva dem till kriminalitet för sin överlevnad, säger Eva Landin.

Politiker på riksnivå borde se över de regler som idag gäller för människor som fått avslag på sin asylansökan i Sverige, men som inte heller blir mottagna av sina hemländer. Det tycker Eva Landin i Skellefteåhamn. Sedan i höstas han hon stöttat en kinesisk man i den situationen.

Mannen får inte stanna i Sverige och kinesiska ambassaden i Stockholm säger att han inte finns i deras register så han kan inte återvända dit.

När han fick avslag i höstas förlorade han sin bostad på asylboendet i Boliden, samt sin dagersättning.

– Det är ohållbart, anser Eva Landin. Nu får mannen förlita sig vänner och bekanta.

När den kinesiske mannen fick sitt andra beslut med avslag på asylansökan hösten 2016 blev han utan både bostad och dagersättning. Fram tills dess hade han bott på en flyktingförläggning i Boliden och fått dagersättning med 72 kronor om dagen.

Men en ny lag som gäller från 1 juni 2016 ändrade rätten till bistånd, det vill säga rätten till logi, bostadsersättning, dagersättning och särskilt bidrag. Får man avslag på asylansökan upphör rätten till bistånd om man inte har barn under 18 år som man ansvarar för.

Efter kontakter med socialtjänsten i Skellefteå har mannan under de senaste månaderna fått 1700 kronor i månaden till matpengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".