Länstrafiken

Länstrafiken: Att rapportera chaufförer är en säkerhetsfråga

0:52 min

Länstrafiken uppmanar resenärer att rapportera in olämpligt mobilanvändande från chaufförernas sida. Men utspelet möts av kritik från Bussarbetarnas riksorganisation.

Harriet Söder, vd för Länstrafiken Västerbotten, och Åke Rönnholm, ordförande i Bussarbetarnas riksorganisation, diskuterade idag frågan busschauförers mobilanvändande bakom ratten.

Bakgrunden är att Länstrafiken uppmanar resenärer att rapportera in olämpligt mobilanvändande från chaufförernas sida. Något som Åke Rönnholm, ordförande i Bussarbetarnas riksorganisation, menar drar mot ett angiverisamhälle.

– Det är inte bra för någon, säger han.

Vidare menar Åke Rönnholm att chaufförernas mobilanvändande inte är något stort problem.

– Det ska inte förekomma, och det vet förarna. Om 99,9 procent inte använder telefonen i bussen så är den lilla andelen som inte följer de regler som finns liten. Det finns andra sätt att beivra det här på, säger han.

Harriet Söder, vd för Länstrafiken Västerbotten, håller inte riktigt med om Åke Rönnholms beskrivning av saken.

– Jag tycker inte att det är uppvigling till angiveri. Det handlar om kvalitet. Vi måste låta våra resenärer höra av sig om man inte är nöjd, säger hon.

Därutöver anser Harriet Söder att man måste sätta ner foten när det gäller yrkeschaufförer, och det ansvar de har för människoliv när de är ute i trafiken.