Asylsökande fastnar i ingenmansland

Fahlesson (S): Staten måste ta ansvar och sätta upp regler

1:03 min

Människor som inte får asyl i Sverige kan efter en lagändring förra året bli helt utan ersättning för boende och mat. De som dessutom inte får återvända till sitt hemland sitter då fast i Sverige – utan varken boende eller mat.

Tidigare har vi rapporterat om en kinesisk man som bott i Boliden, men som nu saknar bostad efter att han fick avslag på sin asylansökan i höstas. Den kinesiska ambassaden i Stockholm säger att mannen inte finns med i några av deras register, vilket gör att mannen inte heller kan återvända till Kina. Nu bor han en natt här och en natt där, hos vänner och bekanta.

Kenneth Fahlesson (S), socialnämndens ordförande i Skellefteå, tror att det kommer att bli fler liknande fall framöver. Han anser därför att staten borde sätta upp enhetliga regler för hur kommuner ska hantera dessa människor.

– Det är olika i olika kommuner, vi gör olika bedömningar. Det är inte rimligt att det är så. Där måste riksdag och regering ta större ansvar och säga till vad som ska gälla. Det här är ett ökande problem och många blir utsatta på ett sätt som inte är rimligt, säger Kenneth Fahlesson.

Vidare menar Kenneth Fahlesson att staten bör ersätta kommunerna för de utgifter som blir när människor inte kan utvisas till sitt hemland och blir kvar i Sverige i väntan på vad som ska hända.

Han måste ju vara någonstans tills dess att han kan få möjlighet att åka tillbaka.

Efter en lagändring som började gälla 1 juni 2016 upphör rätten till bistånd om man får avslag på sin asylansökan och inte har barn under 18 år.

Därför hade mannen från Kina först inte heller pengar till mat, men sedan några månader tillbaka har han beviljats matpengar av kommunen, berättar Kenneth Fahlesson.

– I och med att han nu vistas i Skellefteå, och har gjort det i 12 års tid, så känner vi att vi måste ta ett ansvar, säger Kenneth Fahlesson.

Mannen får då göra en ansökan varje månad, som sedan bedöms innan han får ett bidrag på 1700 kronor i månaden.

– Han måste ju vara någonstans tills dess att han kan få möjlighet att åka tillbaka, säger Kenneth Fahlesson.