Fjällräddningen logo. Foto: SVT
Arkivbild. Foto: SVT

Kvinna gick vilse i fjällen – hittades av helikopter

Polisen om sökinsatsen: Det ser lovande ut
0:36 min

En ung kvinna gick under tisdagseftermiddagen vilse i fjällen vid Sagatun Avaträsk i Dorotea. Nu har hon hittats och uppges ska vara vid god vigör. Kvinnan var ensam och hade varken karta eller kompass.

Polisens vakthavande befäl har fattat beslut om räddningstjänst med stöd av LSO, lagen om skydd mot olyckor.

Uppdaterad 15:33

– Det verkar som att vi har lyckats lokalisera nu vart hon befinner sig på ett ungefär, säger Markus Isacson, på polisens regionsledningscentral.

Polisen använder sig av ett system där de skickar ett sms till en person som är vilse, och när personen öppnar en länk i sms:et får polisen ut en position på vart hen befinner sig.

– Det verkar lovande, säger Markus Isacson.

 Uppdaterad 15:34

Polisen skriver på sin hemsida att kvinnan har hittats och kunde vid 15:12 lämnas av vid sin bil. Kvinnan var vid god vigör och kunde ta sig hem själv.

Kvinnan hittades snabbt av en helikopter som skickats ut för att leta efter henne.

Information om Carl

Positioneringssystemet Carl bygger på att personen som är försvunnen vill bli hittad och har en mobiltelefon med GPS. När den försvunne kontaktat polisen kan systemet skicka ett sms till den nödställdes telefon. I sms:et finns en länk och när den försvunne trycker på länken får polisen upp en karta där personen befinner sig och kan följa positionen i realtid och guida personen rätt eller skicka hjälp till platsen.

Källa: Polisen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".