Ronny Friberg, avdelningschef på ambulansen i Umeå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Ronny Friberg på ambulansen i Umeå. Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio

Ambulanspersonal tröttnar på att rycka ut i onödan

Ambulanschef: Händer flera gånger per dag
2:26 min

Ambulanspersonal i Umeå vittnar om att de ofta åker på larm där det visar sig att personen hade kunnat ta sig till sjukvården på annat sätt.

Det är ett ökande problem menar Ambulanschefen i Umeå, flera gånger per dag åker ambulansen till personer som till exempel kunnat åka taxi istället. I vissa fall larmas ambulansen till personer som inte behöver akut sjukvård, berättar Ronny Friberg, chef för ambulansen i Umeå.

– Det har blivit en helt annan mentalitet i samhället i dag, och jag skulle säga att det är jaget i stället för laget, tror Ronny Friberg.

Problemet med att ambulansen rycker ut till patienter som inte behöver ambulans är att ambulanserna kan vara upptagna när de egentligen behövs någon annan stans, och det blir även en ekonomisk fråga.

Umeå Ambulansstation räknas till en stor station, den täcker kommunerna Robertsfors, Umeå, Vännäs och Nordmaling, och i snitt görs 40 utryckningar per dygn.

Ronny Friberg tror att det är svårt att komma åt problemet, möjligheten att göra anmälningar för falsklarm ser han som mycket svårt. Det måste då vara väldigt uppenbart att det är ett falsklarm.

– Man ringer ju in för att man har någon form av sjukdom, och sedan åker vi dit och gör en bedömning, säger Ronny Friberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".